Konak Belediyesi’nin Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Sosyal İklim Derneği paydaşlığında düzenlediği “Gençler için Dünya İklim Simülasyonu” Tarihi Havagazı Fabrikası Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Gençlerin BM iklim değişikliği müzakerelerini canlandırdığı etkinliğe Konak Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ali Kemal Çınar, Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Müdürü Bülent Köstem, Sosyal İklim Derneği Başkanı Gaye Tuğrulöz, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri ve gönüllü gençler katıldı.
Gençlerin katılımı önemli
İklim değişikliğinin dünyaya etkilerinin ve gençlerin eylem planları oluşturma ve katılımına dair fikirlerinin öneminin anlatıldığı etkinlikte konuşan Sosyal İklim Derneği Başkanı Gaye Tuğrulöz, iklim krizine dair karar alma süreçlerine gençlerin etkin olması gerektiğine değindi. Tuğrulöz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Dünya Çevre Günü’nde Konak Belediyesi’yle birlikte böyle anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. İklim simülasyonunda dünyadaki iklim krizinin nedenlerini konuşacağız. Gençlerin bu konudaki katılımı önemli çünkü halihazırda iklim krizinin etkilerini en çok bizim neslimiz yaşıyor. Bundan sonraki nesillere adaletli bir dünya bırakabilmek için bizim de bu karar alma süreçlerine katılmamız gerekiyor.”
Konak’ın iklim eylem planı hazırlıklarında sona gelindi
Konak Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ali Kemal Çınar da gençlere müdürlüğün çalışmaları hakkında bilgi verdi. Konak’ın sürdürülebilir eylem planında sona gelindiğini belirten Çınar şöyle konuştu:
“Müdürlüğün adında olduğu gibi Konak’ta iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya çalışıyoruz. Türkiye’de hala hazırda bir iklim kanunu yok. Avrupa Komisyonu’nun oluşturduğu adında bir platform var. Başkanlar Sözleşmesi, belediye başkanlarının verdiği taahhüt üzerine yürüyor. Buna göre Konak’ta 2030 yılına dek sera gazı salınımının yüzde 40 azalmasını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının artırmayı taahhüt ediyor. Bu taahhüdü verdikten sonra sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planını hazırlamamız gerekiyor. Biz de sonlara yaklaşmış durumdayız ve 2024 yılı içinde tamamlayacağız.”
Konak Belediyesi STK’lara alan açıyor
Konak Belediyesi Ar-Ge Müdürü Bülent Köstem de iklim krizinden en çok etkilenen kesimin dezavantajlı kesimler olduğunu ifade etti. Konak Belediyesi’nin iklim krizi konusunda çalışmak isteyen sivil toplum kuruluşlarına alan açan bir rol üstlendiğine dikkat çekti ve şunları söyledi:
“İklim konusunda çeşitli zirvelerde kurumların verdiği kararlar önemli. Ancak bu kararların uygulanmasında en çok etkilenenler dezavantajlı kesimler, çocuklar, gençler ve kadınlar. Bu sebeple bu kararların neler olduğunu bilmeli ve katkıda bulunabilmeliyiz. Bu konuda insanların bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşmasıyla ilgili çalışmalar çok değerli. Biz de belediye olarak bu konuda çalışmak isteyen gönüllü sivil toplum kuruluşlarına alan açmayı ve onları takip etmeyi tercih ediyoruz. Çalışmalarından ötürü Sosyal İklim Derneğine de çok teşekkür ediyoruz.”
Kararları gençler aldı
Konuşmaların ardından Gençler için Dünya İklim Simülasyonu etkinliği gerçekleştirildi. BM iklim değişikliği müzakerelerinin canlandırıldığı etkinlikte gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri temsilen üç gruba ayrılan gençler iklim krizine dair sorunları masaya yatırdı. Simülasyon sırasında genç katılımcılar, ülkelerin küresel iklim değişikliğine yönelik yapılması gereken eylemlerin hızını ve düzeyini bulmaya uğraştılar. Gençler karar alıcılar adına rol yaparak hem iklim politikalarında karar verme sürecini deneyimlediler hem de iklim savunuculuğu için harekete geçtiler.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024