Bir haftalık uzay ziyareti, aylar sürdü: Mahsur kalan astronatlar sonunda eve dönüyor

NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nunda (UUİ) mahsur kalan iki astronotu, SpaceX ile Dünya’ya dönüş yolculuğuna başladı.

Dokuz aydan uzun süren ve Boeing’in başarısız bir test uçuşuyla başlayan uzatmalı uzay görevi, SpaceX'in çabalarıyla sonuca ulaşıyor.

Butch Wilmore ve Suni Williams, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdikleri uzun ayların ardından dostlarına veda etti.

SpaceX kapsülüyle istasyondan ayrılan ikiliye, iki başka astronot da eşlik etti. Kapsül, sabahın erken saatlerinde kenetlenmeden ayrıldı ve hava koşulları elverirse akşam saatlerinde Florida kıyılarına iniş yapacak.

BİR HAFTALIK MİSAFİRLİK, AYLAR SÜRDÜ

Wilmore ve Williams, Boeing’in yeni Starliner mürettebat kapsülüyle 5 Haziran’da fırlatıldıktan sonra sadece bir hafta uzayda kalmayı planlıyordu.

Ancak yolda çıkan birçok teknik sorun, NASA’nın Starliner’ı boş olarak Dünya’ya geri göndermesine ve astronotları SpaceX’e devretmesine neden oldu.

Eve dönüşleri şubat ayına ertelendi. Ardından SpaceX kapsülündeki ek sorunlar nedeniyle bir ay daha beklemek zorunda kaldılar.

Pazar günü yerlerine gelen yeni mürettebatın gelişiyle Wilmore ve Williams sonunda UUİ'dan ayrılma izni aldı. NASA, haftanın ilerleyen günlerinde hava koşullarının belirsizliği nedeniyle bu ayrılığı öne çekti.

Astronotlar, geçen sonbaharda SpaceX kapsülüyle gelen NASA astronotu Nick Hague ve Rus kozmonot Alexander Gorbunov ile birlikte uzaya çıkan Starliner koltuklarını doldurdu.

UUİ'de bir NASA astronotu olan Anne McClain,“Size çok alıştık ama iyi bir yolculuk diliyoruz,” diyerek dostlarını Pasifik'e doğru bir yolculuğa uğurladı.

Bu görev, “mesaiye kalmak” ifadesine yeni bir anlam kazandırdı. Yıllar içinde daha uzun uzay görevleri gerçekleştirilmişti, ancak hiçbiri bu kadar belirsizlik içinde uzatılmamıştı.

Wilmore ve Williams, UUİ'de bir haftalık sürecek bir misafirlikten, tam zamanlı mürettebat üyeliğine geçti. İkili uzayın ortasında deneyler yürüttü, UUİ'nin ekipmanları onardı ve birlikte uzay yürüyüşleri yaptı.

Williams, toplam 62 saat süren dokuz uzay yürüyüşüyle, bir kadın astronotun kariyeri boyunca en fazla uzay yürüyüşü yapma rekorunu kırdı.

TRUMP, BİDEN'I SUÇLADI

Görevleri, Ocak ayının sonlarında beklenmedik bir siyasi boyut kazandı. Başkan Donald Trump, SpaceX’in kurucusu Elon Musk’a astronotların dönüş sürecini hızlandırması yönünde çağrıda bulundu ve gecikme için Biden yönetimini suçladı.

Yedek mürettebatın kullanacağı yeni SpaceX kapsülü henüz hazır değildi. Bunun üzerine SpaceX, daha önce kullanılmış bir kapsülle değişim yaptı ve süreci birkaç hafta öne çekti.

Bu siyasi tartışmaların ortasında Wilmore ve Williams, görevlerini sürdürmeye devam etti. Yörüngeden yapılan kamuya açık bağlantılarda dengeli bir tutum sergilediler, hiçbir tarafı suçlamadılar ve NASA’nın kararlarını en başından beri desteklediklerini vurguladılar.

HAYATLARI UUİ'DE GEÇTİ

NASA, uzay mekiği programının sona ermesinin ardından SpaceX ve Boeing’i astronot taşıma görevleri için işe aldı.

Hedef, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 2030’da hizmet dışı bırakılana kadar iki bağımsız şirketin insanlı uçuşlar yapmasını sağlamaktı.

İstasyon, o noktada kontrollü bir şekilde Dünya atmosferine sokulacak. NASA ise gelecekte Ay ve Mars misyonlarına odaklanmak için özel sektöre ait istasyonların kurulmasını destekliyor.

Wilmore ve Williams, uzun uzay görevine alışık iki emekli deniz subayıydı. Ancak uzayda fazladan geçirilen zaman, kişisel hayatlarını zorladı.

Wilmore, küçük kızının lise son yılını neredeyse tamamen kaçırdı. Büyük kızı ise üniversiteye başladı. Williams, uzaydaki annesiyle yalnızca internet bağlantılarıyla görüşebildi.

Sevdikleriyle hasret gidermek için SpaceX’in kurtarma gemisinden inip Houston’a uçmaları gerekecek.

Bu habere emoji ile tepki ver

Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR

"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."