AÇIK
İMSAK'A KALAN SÜRE
Haberin DevamıHaberin Devamı
Batılıların Avicenna adıyla tanıdığı İslam dünyasının önemli alimlerinden olan İbn-i Sina, ‘El-Kanun fi’t-Tıbb’ (Tıbbın Kanunu) adlı eserinde hamur işi ve tatlılara da değinmiştir.
Uzman isim, özellikle bahar aylarında gereğinden fazla tatlı tüketmenin kanda fena neticeler vereceğini ifade etmiş, hamur işinin ise sindirim açısından zor olduğunu belirtmiştir.
İslam’ın Altın Çağı döneminin en önemli hekimlerinden İbn-i Sina’nın konuya dair uyarıları yalnızca bununla sınırlı değil.
Uzman isim karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin damar ve eklem tıkanıklarına sebebiyet vereceğini dile getirmiştir.
İbn-i Sina bilhassa yoğun şeker içeren gıdalar ile hamur işlerinin sindirimi zor besinler olduğunu belirtip vücutta iltihaplanmaya, kan dolaşımında dengesizliklere yol açabileceğini ifade etmiştir.
Uzman ismin uyarısının nedeninin ise eski tıpta hıltlar (vücut sıvıları) dengesinin önemli olmasına bağlanıyor.
İşte fazla tatlı ve hamur işi tüketmenin zararları:
Yüksek şeker ve kalori içeren bu gıdalar, vücutta yağ depolanmasını artırarak kilo alımına ve obeziteye yol açar.
Aşırı şeker tüketimi, insülin direncini artırır ve tip 2 diyabet riskini yükseltir.
Fazla şeker, karaciğerde yağ birikimine neden olarak karaciğer yağlanmasına yol açabilir.
Trans yağlar ve doymuş yağlar içeren hamur işleri, kötü kolesterol (LDL) seviyesini yükselterek kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini artırır.
Şeker, ağızdaki bakterilerle birleşerek asit üretir ve diş minesini zayıflatarak çürüklere neden olur.Şeker, ağızdaki bakterilerle birleşerek asit üretir ve diş minesini zayıflatarak çürüklere neden olur.
Basit karbonhidratlar kan şekerini hızla yükseltip düşürerek yorgunluk, halsizlik ve açlık krizlerine sebep olur.
Lif içermeyen hamur işleri kabızlığa, bağırsak düzensizliklerine ve hazımsızlığa yol açabilir. Öte yandan aşırı şeker tüketimi, dopamin dengesini bozarak anksiyete, depresyon ve duygusal dalgalanmalara neden olabilir. Ayrıca şeker ve rafine un, vücutta iltihaplanmayı artırarak bağışıklık sistemini zayıflatır ve kronik hastalık riskini yükseltir.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
15 Nisan 2025SPOR
15 Nisan 2025GÜNDEM
15 Nisan 2025SPOR
15 Nisan 2025SPOR
15 Nisan 2025GÜNDEM
15 Nisan 2025GÜNDEM
15 Nisan 2025